A hivatkozás

A szakdolgozók rémálma a hivatkozás, pedig korántsem félelmetes. Alapvető szabály az: ha szó szerint idézel a könyvből, cikkből stb., akkor az oldalszámot is fel kell tüntetni. Tartalmi idézetnél az oldalszám nem szükséges.

Több formai verziója létezik: a lábjegyzetes, a végjegyzetes, valamint a szerző-évszám formátumú, amelyet Harvard-hivatkozásnak is neveznek.

A láb- és végjegyzetes csak annyiban különbözik egymástól, hogy a lábjegyzet mindig annak az oldalnak az alján szerepel, amelyen a hivatkozás (az aprócska szám), a végjegyzetek azonban mindig a dolgozat végén szerepelnek egymást sorrendben követve.

Akármelyiket is alkalmazod, illetve akármelyiket követeli meg az oktatási intézmény, figyelembe kell venni, hogy kissé másképp hivatkozunk könyvre, újságcikkre, valamint internetes forrásra.

Példa:

Könyv:

Szerző, a könyv címe, kiadója neve, helye, kiadás éve, oldalszám
Minta János: A hivatkozások, Szakdoli Kiadó, Budapest 2009. 89. oldal

Cikk/folyóirat:

Szerző, cikkcím, a cikk megjelenési helye, ideje, oldalszám
Minta János: A hivatkozások In: Szakdoli folyóirat 2010. február 2., I. évf. 2. szám. 3-4 oldal.

Internetes anyag:

Szerző, az anyag címe, megjelenésének helye, ideje, pontos link (a letöltés dátuma)
Minta János: A hivatkozások In: Szakdolgozati konzultáció honlap, 2010. január 4., http://szakdolgozat.ewizz.hu/4.-szakirodalom/4.2-a-hivatkozas (letöltés 2010. november 20.)

Figyelem! Általában minden felsőoktatási intézmény ad ki szakdolgozattal kapcsolatos tartalmi és formai követelményrendszert. Azt alaposan olvasd el, mert sok esetben pontosan leírják, milyen jellegű és formai elvárásokat támasztanak a hivatkozásokkal szemben. Ezek gyakran (kisebb-nagyobb mértékben) eltérnek a fent tárgyalt, egyébiránt általánosan elfogadott hivatkozási normáktól.

Ha valamilyen adatot nem találasz, például a cikknek nincs szerzője (ez hírportálokról szerzett anyagoknál előfordulhat, mert gyakran nem írják ki a szerzőt) vagy nem találod a kötet kiadási évét vagy más adatot, akkor a helyére a következőképpen célszerű ezt írni: (n.a.) Ez azt jelenti: nincs adatat.

Ha egy oldalon egymás után többször hivatkozol ugyanarra a forrásra, elég első alkalommal pontosan és szabályosan hivatkozni: Minta János: A hivatkozások, Szakdoli Kiadó, Budapest 2009. 89. oldal. Ha ezt közvetlenül ugyanez a forrás követi, a hivatkozáskor írhatod: U.o. – ha az oladszám is ugyanaz. Ha az oldalszám eltérő: I. m. 76. oldal. Ha e szerzőtől csak ezt a könyvet használod többször a szakdolgozatban, akkor nem szükségszerű mindig szabályszerűen hivatkozni, kiválthatja a következő: Minta János i.m. 112. oldal.
Megjegyzés: U. o. = ugyanott, I. m. = idézett mű.

Ábrák, táblázatok, grafikák, fotók hivatkozása, forrásmegjelölése

Ez sem ördöngős feladat. Mindig rögtön követi az illusztrációt, és hogy esztétikus legyen, a fotó, ábra, grafika, táblázat alján középen helyezzük el így: Forrás: ksh.hu/szico/adattar2004 vagy Forrás: Minta János: A hivatkozások, Szakdoli Kiadó, 2009. 25. oldal.

Ha az ábra, táblázat, fotó, grafika adott könyvből való, akkor ugyanúgy kell hivatkozni rá, mint a szó szerinti idézetnél, azaz az oldalszámot, amelyen fellelhető, meg kell adni.

Ha magad készíted a táblázatod egy könyv vagy cikk adatai alapján és több adatok használsz belőle (pl. azt írja a szerző, 1999-ben az infláció 5,1%-os volt, két évvel később 3%-os, 2003-ban pedig 6%-os volt), akkor is meg kell adni a pontos oldalszámot vagy számokat.

Előfordulhat, hogy több forrásból készíted a ábrád, grafikonod. Ez esetben minden forrást illik megadni. Alá lehet írni: Forrás: Saját szerkesztés, de ilyenkor tégy hivatkozást és lábjegyzetbe sorold fel azt a három-négy forrást, ahonnan a táblázat adatait vetted.

Ha az illusztráció önálló kutatás eredményeit tartalmazza vagy saját készítésű fotót, akkor a forrás: saját kutatás/saját fotó feliratot add meg forrásnak.